Chutná polévka! Svou nenáročností vhodná i pro luštěninové začátečníky. Je také naprosto ideální do současného podzimního počasí.
Ozdravný účinek červené čočky
- Zásobuje tělo výživnými minerály, vitamíny a dobře stravitelnými bílkovinami.
- Posiluje organismus, zejména ledviny a krevní oběh.
Zkuste také nenáročnou chutnou pomazánku z červené čočky.
Základ pro 4 porce
Cca 150 g bio červené čočky loupané půlené
Bio rajčatové kousky v konzervě
1 větší cibule bílá nebo červená
1 větší brambora
Kořenová zelenina – petržel, mrkev, řapíkatý celer
Čerstvý zázvor
Ochucovadla
Polévkové koření + nové koření, libeček, petržel
Koriandr (čerstvý nebo namletý sušený)
Kurkuma, chili nebo kayenský pepř
4 – 5 stroužků česneku
Umeocet případně také himalájská sůl
Olivový nebo jiný nerafinovaný olej
Řasa Kombu a pár kapek čerstvého citrónu (nemusí být)
Postup
Nakrájenou cibuli nechte na oleji zeskolvatět společně s 2 stroužky česneku, plátky zázvoru, polévkovým kořením a sušeným koriandrem. ( Máte- li čerstvý koriandr, dejte ho do polévky až na závěr). Přidejte rajčatové kousky, řasu Kombu, zalijte vodou, střídmě osolte. Přiveďte k varu. Vsypte červenou čočku, přidejte na malé kousky nakrájený brambor. Vařte cca 10 minut, dokud čočka a brambor nezměknou. 5 minut před koncem vaření vložte do polévky kořenovou zeleninu nakrájenou na menší kousky. Ochuťte vylisovaným česnekem, umeoctem, kurkumou a chili nebo kayenským pepřem a šťávou z citrónu. Před konzumací vyjměte kousky zázvoru a polévku posypte čerstvým koriandrem.