Jednoduchá pikantní polévka z červené čočky

čočková

Chutná polévka! Svou nenáročností vhodná i pro luštěninové začátečníky. Je také naprosto ideální do současného podzimního počasí.

Ozdravný účinek červené čočky

  • Zásobuje tělo výživnými minerály, vitamíny a dobře stravitelnými bílkovinami.
  • Posiluje organismus, zejména ledviny a krevní oběh.

Zkuste také nenáročnou chutnou pomazánku z červené čočky.

Základ pro 4 porce

Cca 150 g bio červené čočky loupané půlené

Bio rajčatové kousky v konzervě

1 větší cibule bílá nebo červená

1 větší brambora

Kořenová zelenina – petržel, mrkev, řapíkatý celer

Čerstvý zázvor

Ochucovadla

Polévkové koření + nové koření, libeček, petržel

Koriandr (čerstvý nebo namletý sušený)

Kurkuma, chili nebo kayenský pepř

4 – 5 stroužků česneku

Umeocet případně také himalájská sůl

Olivový nebo jiný nerafinovaný olej

Řasa Kombu a pár kapek čerstvého citrónu (nemusí být)

Postup

Nakrájenou cibuli nechte na oleji zeskolvatět společně s 2 stroužky česneku, plátky zázvoru, polévkovým kořením a sušeným koriandrem. ( Máte- li čerstvý koriandr, dejte ho do polévky až na závěr). Přidejte rajčatové kousky, řasu Kombu, zalijte vodou, střídmě osolte. Přiveďte k varu. Vsypte červenou čočku, přidejte na malé kousky nakrájený brambor. Vařte cca 10 minut, dokud čočka a brambor nezměknou. 5 minut před koncem vaření vložte do polévky kořenovou zeleninu nakrájenou na menší kousky. Ochuťte vylisovaným česnekem, umeoctem, kurkumou a chili nebo kayenským pepřem a šťávou z citrónu. Před konzumací vyjměte kousky zázvoru a polévku posypte čerstvým koriandrem.

Komentovat