Hrachová polévka do 30 minut

hrachová

Tradiční záležitost české kuchyně v moderním podání. Tato varianta chutné hrachovky se obejde bez nutnosti máčení hrachu předem!

Ozdravný účinek hrachu

  • Jako všechny luštěniny – výborný zdroj rostlinných bílkovin, kterých má většina české populace nedostatek.
  • Mimo jiné obsahuje vitamíny skupiny B, které jsou nezbytné pro správné fungování metabolismu.
  • Podle tradiční čínské medicíny má neutrální povahu – tzn. že jej mohou bez omezení konzumovat všichni (kromě velmi malých dětí).
  • Posiluje zejména trávící orgány (slinivku, žaludek, slezinu).

Základ pro 4 porce

Cca 200 g bio žlutého loupaného hrachu

2 menší cibule

Kořenová zelenina – petržel, mrkev, (řapíkatý) celer

Stonek od brokolice – nemusí být – uvádím jen pro ilustraci, jak jde pěkně zužitkovat celá brokolice

Ochucovadla

Sladká paprika

Černý pepř

Kardamom – cca 3 zrníčka – nemusí být

Libeček

4 – 5 stroužků česneku

Himalájská sůl

Máslo nebo nerafinovaný rostlinný olej (slunečnicový, olivový)

Řasa Kombu

Šťáva z citrónu

Postup

Hrách osmahneme na másle / oleji dohromady s nakrájeným 1 ks cibule, 2 stroužky na plátky nakrájeného česneku, sladkou paprikou, pár kuličkami černého pepře a kardamomu. Přidáme Kombu, zalijeme vodou. Necháme dovést do varu, vaříme 20 minut. Osolíme a vložíme do vroucí směsi druhou na kousky nakrájenou cibuli a kořenovou zeleninu. Vaříme maximálně 5 minut, jen dokud zelenina nezměkne. Směs rozmixujeme tyčovým mixérem. Dochutíme vylisovaným česnekem a čerstvě vymačkanou šťávou z citrónu. Můžeme servírovat s opraženým chlebem. Přeji dobrou chuť.

Komentovat