Sytící zeleninová polévka s amarantem je výborný pomocník pro zahřátí organismu v chladnějších dnech i jako doplněk při redukci váhy. Nízký glykemický index amarantu prodlužuje blahodárně trávení, takže po něm nemáte brzy hlad.
Ozdravný účinek amarantu
- Je bezlepkový. Zásobuje tělo výživnými minerály a vitamíny a dobře stravitelnými bílkovinami.
- Působí preventivně proti mnoha vážným onemocněním (srdeční onemocnění, nádorová onemocnění trávicího traktu, rakovina prsu)
- Pomáhá proti zácpě.
Základ pro 4 porce
Amarant (např. CountrLife)
Cibule nebo jarní cibulka a/nebo pórek
Kořenová zelenina – petržel, mrkev, celer nebo řapíkatý celer
Další zelenina dle chuti např. kukuřice a/nebo brokolice
Řasa Kombu (např. CountryLife nebo od dodavatele Sunfood)
Ochucovadla
Polévkové koření (např. Albert bio)
Nové koření, libeček, sušená petržel, kurkuma a kayenský pepř
4 – 5 stroužků česneku
Umeocet a/nebo sójová omáčka, případně sůl
Olivový nebo jiný nerafinovaný olej
Postup
Odsypeme 1 šálek amarantu. Promyjeme vlažnou vodou ve větším hrnci, zalijeme 1- 1,5 l studené vody, přivedeme k varu a vaříme 25 minut. Zhruba po 15 minutách přidáme polévkové koření, nové koření, libeček a petržel a řasu Kombu. Po 25 minutách postupně vložíme nakrájenou zeleninu – cibuli, řapíkatý celer, petržel, mrkev, pórek, brokolici a kukuřici. Vaříme prudce max. 10 minut. Přisypeme trochu kurkumy a kayenského pepře, dochutíme zbývajícími ochucovadly, zakápneme trochou oleje.
Přeji dobrou chuť!