Zeleninová polévka s amarantem

Zeleninová polévka s amarantem

Sytící zeleninová polévka s amarantem je výborný pomocník pro zahřátí organismu v chladnějších dnech i jako doplněk při redukci váhy. Nízký glykemický index amarantu prodlužuje blahodárně trávení, takže po něm nemáte brzy hlad.

Ozdravný účinek amarantu

  • Je bezlepkový. Zásobuje tělo výživnými minerály a vitamíny a dobře stravitelnými bílkovinami.
  • Působí preventivně proti mnoha vážným onemocněním (srdeční onemocnění, nádorová onemocnění trávicího traktu, rakovina prsu)
  • Pomáhá proti zácpě.

 Základ pro 4 porce

Amarant (např. CountrLife)

Cibule nebo jarní cibulka a/nebo pórek

Kořenová zelenina – petržel, mrkev, celer nebo řapíkatý celer

Další zelenina dle chuti např. kukuřice a/nebo brokolice

Řasa Kombu (např. CountryLife nebo od dodavatele Sunfood)

Ochucovadla

Polévkové koření (např. Albert bio)

Nové koření, libeček, sušená petržel, kurkuma a kayenský pepř

4 – 5 stroužků česneku

Umeocet a/nebo sójová omáčka, případně sůl

Olivový nebo jiný nerafinovaný olej

Postup

Odsypeme 1 šálek amarantu. Promyjeme vlažnou vodou ve větším hrnci, zalijeme 1- 1,5 l studené vody, přivedeme k varu a vaříme 25 minut. Zhruba po 15 minutách přidáme polévkové koření, nové koření, libeček a petržel a řasu Kombu. Po 25 minutách postupně vložíme nakrájenou zeleninu – cibuli, řapíkatý celer, petržel, mrkev, pórek, brokolici a kukuřici. Vaříme prudce max. 10 minut. Přisypeme trochu kurkumy a kayenského pepře, dochutíme zbývajícími ochucovadly, zakápneme trochou oleje.

Přeji dobrou chuť!

Komentovat