Červená řepa snadno a rychle

Červená řepa

Řepa je v celostních i moderních výživových směrech oprávněně považována za jednu z nejzdravějších zelenin. Tento 10ti minutový recept doporučuji pro jeho detoxikační účinky přidat zejména do jarního jídelníčku.

Ozdravný účinek červené řepy

  • Posiluje játra, žlučník, žaludek a čistí krev, což se hodí všem – zejména na jaře!
  • Je důležitý přírodní antioxidant – odstraňuje jedovaté látky z  mozku a těla.
  • Pomáhá při zácpě.
  • Aktivuje tvorbu červených krvinek, čímž doplňuje železo.

Suroviny pro 2 přílohové porce

2 menší bulvy / 1 velká bulva červené řepy

Čerstvá šťáva z citronu / balsamico

Olivový / jiný nerafinovaný olej

1 lžička tekutého medu

1 lžička hořčice (např. tato od firmy Natural Jihlava)

Postup

Příprava je velmi jednoduchá. Jen si musíme dát pozor na betakyainin – sloučeninu, jež barví ruce, prkénko i oblečení.:-)

Bulvy oloupeme, nakrájíme na tenká kolečka a restujeme na prudším ohni 3 minuty. Potřeme předem připravenou směsí medu a hořčice tak, aby se plátky obalily z obou stran. Opékáme už jen minutu. Ochutíme citronovou šťávou nebo balsamicem.

Hodí se k hovězímu / vepřovému steaku, jako doplněk salátů z listové zeleniny nebo jen tak posypaná kozím sýrem.

Komentovat