Slovníček: Ayurvéda z pohledu výživy

Ayurvéda je starobylý indický systém celostní medicíny, který je na Západě zařazován do kategorie komplementární medicíny. Podobně jako tradiční čínská medicína (TCM) se zaměřuje na vyvažování životní energie v těle, kterou nazývá prána.

Podle ajurvédy je základem zdraví rovnováha tří energetických sil v organismu– dóš (psáno také dosh). Odchýlením od dokonalé individuální kombinace dóš – tzv. prakruti, vzniká nerovnováha – tzv.vikruti. Nerovnováha, která může být také příčinou vzniku nemocí, je vyvolána vnitřními a vnějšími vlivy, například nevhodnou stravou.

Strava je podle ajurvédy základním terapeutickým prostředkem při léčbě disharmonie v organismu – nemoci. Působení potravin se určuje podle chutí a kvality. Rozlišuje se šest chutí potravin, jimž jsou připisovány další kvality.

Komentovat