Pestrobarevné žampiónové rizoto

žampionové rizoto

Žampióny jsou pro své harmonizující účinky považovány doslova za lék. Žampiónové rizoto z rýže natural nebo pestrobarevné rýže je můj tip na ozdravnou rychlou teplou večeři. Tedy, rychlou, pokud máte připravenou rýži z předchozího dne. :-)

Ozdravný účinek hlavních složek pokrmu

  • Žampiony posilují zažívací soustavu, redukují vnitřní horko a uklidňují mysl.
  • Celozrnná rýže posiluje slezinu ( = imunitu), tlusté střevo a plíce.

Základ pro 2 porce

Albert Bio Rýže pestrobarevná (na fotce je pouze dlouhozrnná) nebo Alnatura rýže natural s divokou rýží

5 – 10 ks žampiónů dle velikosti

Pórek, případně Baby špenát (k dostání v Albertu)

Ochucovadla

Bobkový list a/nebo nové koření, kvalitní sůl (= např. himalájská) na dochucení rýže, olivový nebo jiný nerafinovaný olej, kořenící směs (např. Kouzelná Provance od výrobce Cereus), citrón na dochucení

Postup

Odsypeme 1 šálek rýže, vložíme do hrnce, promyjeme, zalijeme 2 šálky vody. Přidáme kapku oleje a špetku soli (není nutné). Vaříme na mírném ohni pod pokličkou cca 50 minut.

Žampiony omyjeme kartáčkem, nakrájíme na plátky a 3-5 minut jemně dusíme na pánvi s trochou vody a kořenící směsí.

Hotovou rýži přidáme na pánev k žampionům a vše promícháme. Pokud se směs připaluje, vlijeme trochu oleje.

Před odstavením z ohně můžeme do rizota vmíchat pár lístků omytého baby špenátu dochutit ho pár kapkami citrónu. Před servírováním pokrm posypeme nakrájeným pórkem.

Přeji dobrou chuť!

Komentovat