Žampióny jsou pro své harmonizující účinky považovány doslova za lék. Žampiónové rizoto z rýže natural nebo pestrobarevné rýže je můj tip na ozdravnou rychlou teplou večeři. Tedy, rychlou, pokud máte připravenou rýži z předchozího dne. :-)
Ozdravný účinek hlavních složek pokrmu
- Žampiony posilují zažívací soustavu, redukují vnitřní horko a uklidňují mysl.
- Celozrnná rýže posiluje slezinu ( = imunitu), tlusté střevo a plíce.
Základ pro 2 porce
Albert Bio Rýže pestrobarevná (na fotce je pouze dlouhozrnná) nebo Alnatura rýže natural s divokou rýží
5 – 10 ks žampiónů dle velikosti
Pórek, případně Baby špenát (k dostání v Albertu)
Ochucovadla
Bobkový list a/nebo nové koření, kvalitní sůl (= např. himalájská) na dochucení rýže, olivový nebo jiný nerafinovaný olej, kořenící směs (např. Kouzelná Provance od výrobce Cereus), citrón na dochucení
Postup
Odsypeme 1 šálek rýže, vložíme do hrnce, promyjeme, zalijeme 2 šálky vody. Přidáme kapku oleje a špetku soli (není nutné). Vaříme na mírném ohni pod pokličkou cca 50 minut.
Žampiony omyjeme kartáčkem, nakrájíme na plátky a 3-5 minut jemně dusíme na pánvi s trochou vody a kořenící směsí.
Hotovou rýži přidáme na pánev k žampionům a vše promícháme. Pokud se směs připaluje, vlijeme trochu oleje.
Před odstavením z ohně můžeme do rizota vmíchat pár lístků omytého baby špenátu dochutit ho pár kapkami citrónu. Před servírováním pokrm posypeme nakrájeným pórkem.
Přeji dobrou chuť!