3 detoxikační recepty

Hutná cizrnová zeleninová polévka, květák s mrkví ochucený indickým mahá kořením či brokolice na páře s rozmarýnem. Tyto tři recepty vám pomohou účinně detoxikovat organismus, ať už je důvod očisty vašeho organismu jakýkoliv.

Cizrnová zeleninová polévka

Základ pro 4 porce:
Zeleninový vývar, 200 g cizrny, 1 větší brambor, 4- 5 mrkví, 1 malý kousek celeru, 1 kedlubna, 1 pórek, 1 cibule

Ochucovadla:
4 stroužky česneku, 5 polévkových lžic olivového oleje, pepř, bobkový list, mořská sůl

Postup:
Cizrnu propláchneme vodou a necháme přes noc namočit. Druhý den vaříme doměkka asi hodinu. Připravíme zeleninový vývar, do kterého přidáme cizrnu, nakrájený česnek, cibuli a olivový olej, sůl a bobkový list. Přidáme na malé kousky nakrájený brambor, nakrájenou mrkev, kedlubnu a celer. Do hotové polévky nasypeme nasekaný pórek, čerstvě namletý pepř a podle potřeby dochutíme čerstvě namletou mořskou solí. Podáváme s celozrnným pečivem.

Květák s mrkví po indicku

Základ pro 4 porce:
3- 4 brambory, 1 květák, 2- 3 mrkve, kousky čerstvých rajských rajčat nebo rajčat v konzervě

Ochucovadla:
Olivový olej, indické mahá koření, mletá paprika, kurkuma, bobkový list, 1-2 lžičky citrónové šťávy

Postup:
Na oleji osmahneme koření, přidáme nakrájené syrové brambory a bobkový list. Zhruba po 3 minutách přidáme na kolečka nakrájenou mrkev, rozebrané hlavičky květáku a společně osmahneme. Vmícháme nakrájená rajská rajčata nebo rajčata v konzervě. Dusíme tak dlouho dokud zelenina nezměkne. Na závěr pokapeme citrónovou šťávou. Podáváme s rýží.

Rychlá brokolice se sýrem

Základ:
Brokolice

Ochucovadla:
2-3 stroužky česneku nebo cibule, olivový olej, sůl, rozmarýn nebo bylinná kořenící směs

Postup:
Brokolici uvaříme do křupava na páře nebo ji v mírně osolené vodě nechte přejít varem a po minutě až dvou varu scedíme. Do hrnce nalijeme olivový olej, přidáme česnek nebo cibuli a osmahneme dozlatova. Přidáme uvařenou brokolici a promícháme. Poprášíme mletým rozmarýnem nebo bylinnou směsí a posypeme nastrouhaným tvrdým sýrem. Podáváme s vařeným bramborem nebo jako přílohu k masu.

Komentovat